المجلد 16، العدد 3، 2016

تصور الشعر الجاهلي للحياة الاجتماعية: دراسة في أنواع الطعام وأونيه

Pre-Islamic Poetry's Portrayal of Social Life: A Study of the Types of Food and the Pottery Usen Then

Dr. Mahmoud Hussein Obeid-Allah' Azazme

Department of Arabic Language

Faculty of Arts

Hail University-  Kingdom of Saudi Arabia

عنوان البريد الإلكتروني هذا محمي من روبوتات السبام. يجب عليك تفعيل الجافاسكربت لرؤيته.

Abstract:

This research tries to present types of banquets and potteries, descriptively, through the text of the Pre-Islam (Jahiliyah) Arabic poetry, and the spread presented by the Jahiliyon to their guests, and in their family gatherings; the research presents a variety of these banquets that include meats, ​​fats, grains, dates, fruits and honey, etc.

Then the research displays the ornaments and pots that the Arabs used to eat in, like aljafan, almagari, and other plates and instruments.

The research aims to shed light on the cultural life-style before Islam.  The Arabs were skilled in food preparation and in making banquet displays which elaborates to the researcher level of art and development that Arabs enjoyed in the Pre Islamic Era.

And as" poetry is the registry of the Arabs", recording minutes of their lives and describes their various living styles: the research is committed to what was stated in the texts of pre-Islamic poetry. It does not resort to history books or news or biographies, or dictionaries, unless there is evidence of the pre-Islamic poetry to that pots and banquets in the lives of Arabs that were rooted in their social life and were reflected in their poetry during Pre-Islam.

The research studies, the types of ornaments and banquets in the pre-Islamic poetry through a humanitarian context associated with them, and it does not depict them individually, as the in dictionaries and encyclopedias.

Key words: Tables, pots, poetry, pre-Islamic era, the development of civilization, the food, the cooking, meat, grease, dates, fruits.

تصور الشعر الجاهلي للحياة الاجتماعية: دراسة في أنواع الطعام وأونيه

د. محمود حسين عبيد الله العزازمة

قسم اللغة العربية

كلية الآداب

جامعة حائل- المملكة العربية السعودية

عنوان البريد الإلكتروني هذا محمي من روبوتات السبام. يجب عليك تفعيل الجافاسكربت لرؤيته.

ملخص

يحاول هذا البحث عرض أصناف المائدة وأوانيها من خلال نصوص الشعر العربي الجاهلي،  المائدة التي قدّمها الجاهليون لضيوفهم، أو تحلقوا حولها مع أفراد أسرهم. يعرض البحث لأصناف هذه الموائد إن كانت تتكون من اللحوم والشحوم أو الثريد أو التمور أو الفواكه أو العسل وغيرها. ثم يعرض البحث لأواني الموائد التي تناول العرب فيها طعامهم كالجفان، والقدور، والمقاري والصحون وغيرها.

يهدف البحث إلى إلقاء الضوء على حياة العرب الحضارية قبل الإسلام، فتفنُّن العرب في إعداد الطعام، أو تفننهم في صناعة أوانيه، يكشف للباحث مدى التطور الحضاري والاجتماعي الذي وصل إليه العرب في العصر الجاهلي.

ولأن الشعر ديوان العرب؛ يسجل دقائق حياتهم، ويصف مختلف طرائق عيشهم؛ التزم البحث بما ورد في نصوص الشعر الجاهلي من ذكر للموائد وأوانيها، ولم يركن إلى كتب التاريخ أو الأخبار أو السير أو المعاجم، ما لم يكن ثمة شاهد من الشعر الجاهلي يرفد الموائد وأوانيها بالدليل القاطع على وجودها في حياة العرب ورسوخها في حياتهم الاجتماعية، الرسوخ الذي يعني انعكاسها في شعرهم من بعد حياتهم على مرّ العصر الجاهلي.

يدرس البحث أصناف الموائد وأوانيها في الشعر الجاهلي من خلال السياقات الإنسانية المرافقة لها، ولا يدرسها منفردة كما تقدم على ذلك المعاجم اللغوية والموسوعات.

الكلمات المفتاحية: الموائد، الأواني، الشعر العربي، العصر الجاهلي، التطور الحضاري، الطعام، الجفان، اللحوم، الشحوم، التمور، الفواكه.

تحميل البحث