المجلد 15، العدد 2، 2015

تقدير دوال العرض والطلب على زيت الزيتون في الأردن خلال الفترة (1978-2012)

An Estimation of Demand and Supply Functions for Olive Oil in Jordan for Time Period (1978-2012)

Dr. Mahmoud Rabe Rabai

Policies and Studies Directorate

Ministry of Agriculture -Jordan

عنوان البريد الإلكتروني هذا محمي من روبوتات السبام. يجب عليك تفعيل الجافاسكربت لرؤيته.

Abstract

The olive and olive oil sector is considered as an, important agricultural sectors in Jordan, where the percentage of area planted with olive trees is about 73% of the total area of fruit trees, and 26% of the total cultivated area. Also olive is the main food component of the population in Jordan. This study comes as an attempt to identify the factors that affect the demand and supply of olive oil, and it used methods of descriptive statistics and quantitative analysis of the time period 1978-2012 for the variables that affect the demand and supply of olive oil. The study came up with the fact that income and population are the most important factors that affect the demand, while the area planted with olives, and the annual average rainfall and the phenomenon of the olive Alternate Bearing (Almoaoama), the most important factors that affect the supply of olive oil. The study recommended, the importance of encouraging the domestic and external demand for Jordanian olive oil, And to continue to adopt the policies that aimed to expand the cultivation of olives, and encourage the use of advanced technologies in the field practices, in order to increase the production of olives and olive oil.

Keywords: olive oil, demand function, supply function, supply elasticity, demand elasticity.

تقدير دوال العرض والطلب على زيت الزيتون في الأردن

خلال الفترة (1978-2012)

د. محمود ربيع ربايعه

مديرية السياسات والدراسات

وزارة الزراعة –الاردن

عنوان البريد الإلكتروني هذا محمي من روبوتات السبام. يجب عليك تفعيل الجافاسكربت لرؤيته.

ملخص

يعتبر قطاع الزيتون وزيت الزيتون من القطاعات الزراعية المهمة في الأردن، حيث بلغت نسبة المساحة المزروعة بأشجار الزيتون حوالي 73% من إجمالي مساحة أشجار الفاكهة، و26% من إجمالي المساحة المزروعة، كما يعتبر زيت الزيتون من المكونات الغذائية الرئيسية للسكان في الأردن. وتأتي هذه الدراسة في محاولة لتحديد العوامل التي تؤثر على الطلب والعرض لزيت الزيتون، واستخدمت الدراسة، أساليب الإحصاء الوصفي والكمي وسلسلة زمنية للفترة 1978-2012، لتحليل المتغيرات التي تؤثر على دوال الطلب والعرض لزيت الزيتون. وتوصلت الدراسة إلى أن الدخل وعدد السكان من أهم العوامل التي تؤثر على الطلب، بينما المساحة المزروعة بالزيتون والمعدل السنوي لسقوط الأمطار وظاهرة  تبادل الحمل (المعاومة)؛ أهم العوامل التي تؤثر على عرض زيت الزيتون. وأوصت الدراسة، بأهمية تشجيع زيادة الطلب المحلي والخارجي على زيت الزيتون الأردني، والاستمرار في تبني السياسات الهادفة إلى التوسع في زراعة الزيتون، وتشجيع استخدام التكنولوجيا في العمليات الزراعية؛ لزيادة إنتاج الزيتون وزيت الزيتون.

الكلمات المفتاحية: زيت الزيتون، دالة الطلب، دالة العرض، مرونة العرض، مرونة الطلب.

تحميل البحث

Powerd by ZU Elearning Center